A gesztenye, mint gyógynövény

A gesztenye, mint gyógynövény

A levelek sárgulásával együtt megjelenik a zöldségboltok polcain és az utcai árusoknál is a gesztenye. De tudjuk-e, mire jó a gesztenye? Dr. Orbán Dalma belgyógyász, háziorvos “Az vagy, amit megeszel, avagy edd magad egészségesre!” sorozatának következő fejezete.

Gesztenyetermő vidékeken a termés betakarítása után gesztenyeünnepet tartanak. Magyarországon híres az októberi, velemi gesztenyeünnep.

A gesztenye virágai nagyon szépek, a gesztenyeméz pedig különlegességnek számít. A gesztenye sokféleképpen elkészíthető: a maghéját bevágva süthető, héjától megtisztítva kandírozható. Főzés után püré készíthető belőle, ami tejszínhabbal igazi őszi csemegének számít, illetve süteményeket, ételeket lehet vele ízesíteni.

A szelídgesztenye amellett, hogy nagyon finom: fontos gyógynövény is.

Magas az ásványianyag-, energia- és rosttartalma, rendkívül sok szénhidrátot, azon belül pedig 17-25 százalék keményítőt tartalmaz. Zsiradékot a gesztenye csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz, koleszterint pedig egyáltalán nem. A vitaminok közül leginkább C, E-, és B1-, B2- és B6 található benne. Az ásványi anyagok közül a kálium, foszfor, kalcium, magnézium, nyomelemek közül pedig a vas, cink, mangán és a réz lelhető fel jelentősebb mennyiségben. Hatóanyagai révén élénkít, csökkenti a vérszegénységet, segít a kimerült állapot megszüntetésén, feltölt energiával. A magas rosttartalom miatt segíti a bélműködést, ezáltal javul az emésztés, csökken az étvágy és javul a szervezet inzulintermelése is. Leveléből, gyümölcséből készült főzete remek köptető, ezért teáját különböző légzőszervi megbetegedéseknél, hörghurut gyógyítására isszák.  Hatásos reuma ellen is, valamint hátfájás, ízületi merevség ellen is bevethető. Aranyér ellen főzete ülőfürdőként alkalmazható. A gyógyszer és kozmetikum-ipar fontos alapanyaga, az erekre kifejtett jó hatása miatt trombózis, visszér, nehézláb-érzés esetén használható krémeket készítenek belőle. Narancsbőr elleni és fényvédő készítményekben is gyakori alkotórész. Régen a gesztenye leveléből nyert főzettel színezték a hölgyek a hajukat. Manapság elég gesztenye tartalmú sampont és balzsamot választani azoknak, akik barna hajuknak egy gesztenyés árnyalatot szeretnének.

A szelídgesztenyét nem nagyon lehet összekeverni a vadgesztenyével, hiszen termésük és levelük is nagyon különböző. A vadgesztenye termése nem ehető, de fontos gyógyszeripari alapanyag.  A prosztata megnagyobbodás elleni készítmények előállításához használják.