A szőlő, mint “orvosság”

A szőlő, mint “orvosság”

Az emberiség egyik legrégebben termesztett és sokoldalúan felhasznált gyümölcse a szőlő. Dr. Orbán Dalma belgyógyász, háziorvos “Az vagy, amit megeszel, avagy edd magad egészségesre!” sorozatának újabb fejezete.

Számtalan ízű és színű fajtája ismert. Bogyói a halvány sárgától a liláskékig sokféle színűek és nagyságúak lehetnek. Vannak kifejezetten étkezésre nemesített és vannak borkészítésre alkalmas fajtái. 

A gyümölcsök közül 18 százalékos vagy magasabb cukortartalma miatt a legnagyobb energia tartalmú gyümölcs.

Nagy szőlőcukor tartalma miatt vérszegény, legyengült szervezetű emberek számára ajánlható. Daganatos betegeknek, székrekedéssel küszködőknek, mindenféle gyulladásos megbetegedésben szenvedőknek gyógyír.

A szőlő héjában és magjában antioxidánsok, gyógyító erejű ásványi anyagok találhatók, mint például a kálium és a szelén. A szőlőmag kivonata, a szőlőmag-olaj erősíti az érfalakat és megelőzi az érelmeszesedést. Jó hatású lehet azok számára is, akiknek valamilyen allergiájuk, ízületi gyulladásuk, visszértágulatuk, aranyerük van. Vitamin és ásványi anyagtartalma, vértisztító hatása miatt természetes afrodiziákumként is számon tartják.

Kozmetikumként késlelteti a ráncok kialakulását.

Évszázadok óta a gyümölcs nedűjéből bor készül. A jó minőségű, tiszta, valódi szőlőbor mértékkel és felelősséggel fogyasztva (2dl/nap) egészségére válhat mindenkinek.

Napi fogyasztásra ajánlható egy pohár frissen préselt szőlőlé vagy egy fürt egészséges, érett szőlő. Javasolt reggel éhgyomorra vagy fél órával az étkezések előtt eszegetni, mert étkezés közben vagy után fogyasztva nem segíti, hanem az erjedéses bomlása miatt nehezíti az emésztést.

Cukorbetegek magas cukortartalma miatt csak mértékkel fogyaszthatják.

A szőlő levelét főleg a mediterrán országokban egy töltött-káposztához hasonló ételhez is használják. Hazánkban tőtikének is nevezik.