Kérdések és válaszok a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban (II.)

Kérdések és válaszok a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban (II.)

Fontos kérdések a koronavírussal kapcsolatban a 2020. november havi eljárásrend alapján. Dr. Orbán Dalma belgyógyász, háziorvos összeállításával igyekszünk segíteni, hogy könnyebben eligazodjanak a teendőkkel kapcsolatban.

(Az összeállítás nem pótolja az érvényben levő, járvánnyal kapcsolatos kormányrendeleteket, egyéb szintű jogszabályokat és a hivatalos, az NNK által kiadott aktuális eljárásrendet, mely teljes terjedelmében megtalálható a www.nnk.gov.hu honlapon!!!)

Enyhe tünetek esetén a következő gyógyszerek recept nélkül is kaphatók – felnőtteknek:

láz esetén: Algopyrin 3×1, vagy Rubophen 3×1

hurutos köhögés esetén: Ambrobene 3×1, vagy ACC 200 3×1

C-vitamin napi 500mg, max. 1000 mg naponta

Ha egyéb gyógyszerre is szüksége lenne, azt kezelőorvosa fogja az Ön részére javasolni és felírni!

Bőségesen igyon folyadékot!

Pihenjen!

Gyakran szellőztessen!

Gyakran és alaposan mosson kezet!

Egyszer használatos zsebkendőbe köhögjön, tüsszögjön, utána a zsebkendőt dobja el. Ha nincs kéznél zsebkendő, akkor a behajlított karjának könyökhajlatába köhögjön, tüsszögjön!

Lehetőség szerint fertőtlenítse kezét és használati tárgyait a kereskedelemben kapható kéz és felületfertőtlenítő szerekkel! (Azok a fertőtlenítők jók vírus ellen, melyekre rá van írva hogy  viricid vagy virucid hatású.)

Ha panaszmentes se menjen el otthonról dolgozni vagy közösségbe a kezelőorvosa értesítése nélkül akkor sem, ha nincs táppénzen! A karantén csak a járványügyi szabályok alapján oldható fel, valamint a betegség ÁNTSZ-ből való kijelentése is kötelező.

További részletes információkat kaphat a  nnk.gov.hu vagy a koronavírus.gov.hu  oldalakon  vagy a következő telefonszámokon:  06-80-277-455 vagy 06-80-277-456.

Milyen tünetek esetén kell Covid-19 fertőzésre gondolni? Mikor merül fel a gyanú?

– köhögés

– láz (38 C vagy a felett)

 – nehézlégzés

 – hirtelen kezdetű szaglásvesztés

 – ízérzés hiánya vagy ízérzés zavara  

Kit tekintünk nagy valószínűséggel Covid-19 betegnek:

– aki a tünetek kezdetét megelőző 14 napban szoros kapcsolatban volt COVID-19 fertőzött személlyel.

– a tünetek mellett RTG vagy CT eredménye a betegségre jellemző képet mutat.

Ki a bizonyítottan Covid-19 fertőzött beteg?

  • Akinél orr- és garatváladékából történő mintavétel után kimutatják a vírus örökítőanyagát. (PCR teszt: SARS-CoV-2 nukleinsav kimutatása klinikai mintában vagy SARS-CoV-2 Ag gyorstesztben pozitív.)  De!!! A gyorsteszt negativitása nem zárja ki a betegséget.

Mi számít szoros kontaktusnak egy Covid-19 fertőzés estén?

A COVID-19 fertőzöttel egy háztartásban élő személy.

– A COVID-19 fertőzöttel közvetlen fizikai kapcsolatba került személy (pl. kézfogás, puszi, ölelés, ápolás, fertőzött ember ráköhögött, rátüsszentett, szabad kézzel fertőzött tárgyhoz ért, pl. fertőzött papír zsebkendőhöz, kilincshez stb.)

– A COVID-19 fertőzöttel 2 méteren belül, 15 percnél hosszabb idő töltött. (pl. iskolai osztályterem, irodai megbeszélés, kórházi váróterem, más zárt helyiség).

Alacsony kockázat (alkalomszerű, rövid, eseti kapcsolat), ami nem jár feltétlenül fertőzés veszéllyel:

– A COVID-19 fertőzöttel 15 percnél rövidebb ideig vagy 2 méteres távolságon kívül zárt légtérben együtt tartózkodó személy.

Mi tegyek, ha láz vagy megfázás tüneteit észlelem?

  1. Otthon kell maradni!!!
  2. Fel kell hívni telefonon (rendelési időben) a háziorvost.
  3. A háziorvos egy kérdéssor alapján eldönti, hogy Covid-19 fertőzés valószínűsíthető-e vagy nem,
  4. A háziorvos elkezdi a kezelést, ha szükséges, akkor elrendeli a laboratóriumi mintavételt, elmondja a teendőket, karantént javasol, szükség esetén táppénzbe veszi a beteget, betegségét bejeleni az ÁNTSZ-nek.
  5. Ügyeleti idő alatt, nagyon súlyos panaszok esetén (pl. magas láz, fulladás) a területileg illetékes orvosi ügyeletet vagy a mentőszolgálatot kell felhívni.

(Folyt. köv.)