Kérdések és válaszok a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban (I.)

Kérdések és válaszok a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban (I.)

Hazánkban 2020. őszén egyre növekvő mértékben terjed a COVID-19 (korona-vírus) járvány. A járvány második hullámában már a közösségi terjedés jellemző, azaz a betegség mindenhol jelen van, bárhol el lehet kapni. Sokan megijednek, tanácstalanokká válnak, ha koronavírus fertőzésre utaló tünetei jelentkeznek, vagy kiderül, hogy Covid-19 pozitív embertársával érintkezett, esetleg saját magáról derül ki, fogy fertőzött. (Az összeállítás nem pótolja az érvényben levő, járvánnyal kapcsolatos kormányrendeleteket, egyéb szintű jogszabályokat és a hivatalos, az NNK által kiadott aktuális eljárásrendet, mely teljes terjedelmében megtalálható a www.nnk.gov.hu honlapon!!!)

Mit kell tenni koronavírus fertőzés gyanúja esetén?

Ha Önnél a koronavírus fertőzés alapos gyanúja merült fel, akkor értesítse háziorvosát, aki elkezdi az Ön kezelését és a megfelelő intézkedéseket megteszi a betegségével kapcsolatosan.

Kérjük a további intézkedésig maradjon otthonában.

Maradjanak otthon az Önnel közvetlenül együtt élő családtagjai, lakótársai is!

Otthonában ne fogadjon olyan személyeket, akik eddig nem érintkeztek Önnel.

Otthonában tartózkodó családtagjaival is csökkentse az érintkezést a lehetőségek szerint.

Orvosa értesíteni fogja az illetékes ÁNTSZ népegészségügyi osztályát.

A népegészségügyi osztály felkutatja az önnel érintkezésbe került személyeket és határozatot hoz arról, hogy kit kell megfigyelés alá vonni (karantén).

A karantén ideje minimum 10 nap.

Ha a karantén az Ön otthonában lesz, akkor ezen idő alatt otthonát nem hagyhatja el!

Ha a tünetei rosszabbodnak (csillapíthatatlan láz, erős fulladás, tudatzavar lép fel), akkor Ön vagy hozzátartozója haladéktalanul értesítse háziorvosát, – vagy az orvosi ügyeletet: a XX. és XXIII. kerületi lakosok a 06-1-285-65-74-es telefonszámon -, illetve nagyon súlyos esetben hívja a mentőket! (112, 104) Mondja el, hogy koronavírus fertőzés miatt megfigyelés alatt áll és állapota romlott, kéri, hogy intézkedjenek az intézetbe szállításáról. Ha az Ön állapota kórházi kezelést kíván meg, erre a célra kialakított mentő jön Önért és beszállítja a kijelölt kórházba, ahol a szükséges vizsgálatokat, kezelést végzik.

Ha Ön otthon kerül ápolásra: az Ön számára felírt e-recepteket hozzátartozója vagy megbízottja válthatja ki! Ha nincs senki, aki környezetéből segíteni tudna Önnek, akkor az Önkormányzatot kell értesíteni és onnan kap segítséget. (pl. bevásárlás, gyógyszer kiváltás stb.)

(Folyt. köv.)