Mivel is foglalkozik a mozgásszervi rehabilitációs szakorvos?

Mivel is foglalkozik a mozgásszervi rehabilitációs szakorvos?

Mint már minden bizonnyal Önök is értesültek róla, dr. Bozsik Ágnes személyében egy mozgásszervi rehabilitációs szakorvos kezdte meg működését Intézetünkben.

Nyilván többen akadnak rendelőintézetünk látogatói között, akik nem tudják, mit is takar a mozgásszervi rehabilitáció, mivel is foglalkozik dr. Bozsik Ágnes. Az alábbiakban megpróbáljuk röviden összefoglalni tevékenységét.

Az arra mozgásszervileg rászoruló betegek fizikális szakvizsgálata zajlik a rendelésen, szükség esetén képalkotó eljárássokkal (röntgen, CT, MR, izotóp stb.), laboratóriumi vizsgálatokkal betegségük megállapítása, diagnózisuk felállítása érdekében. A megállapított diagnózis alapján a betegek szakmai ellátása egyéni szükségletük alapján történik: ez lehet gyógyszeres terápia, gyógytorna, masszázs, fizikoterápia, gyógyfürdőkezelés, vagy éppen szükség esetén rehabilitációs osztályra való utalás. A szakrendelés kiemelt specifikuma, rehabilitációs szakvizsgához és rehabilitációs szakrendeléshez kötötten a betegek gyógyászati segédeszközökkel történő ellátása is. Az arra rászorulók kérésére és a megfelelő indikáció alapján (pl.  önhajtós kerekesszék, elektromos moped, illetve utcai elektromos kerekesszék, művégtag, járógép, ülőkorzett eszközök felírása, inkontinencia pelenkára vagy betétre, antidecubitus matracra, illetve alátétre szóló) szakorvosi javaslatok kiadása. Azt azonban tudni kell, hogy a fenti eszközök közül az ún. nagy értékű segédeszközök NEAK ellenjegyzéshez kötöttek.

A rendelés háziorvosi beutalóhoz kötött. Amennyiben a Beteg rendelkezik úgynevezett közgyógyellátási igazolvánnyal, azt is célszerű bemutatni a rendelésen, hiszen csak úgy írható fel számára ingyenesen kapható eszköz.

Úgynevezett ,,sürgős, életmentő ellátás” nincs a mozgásszervi rehabilitációs rendelésen.